*အုပ္စု (
၁ ) လုံးဝေရွာင္ရမည့္ အစားအစာမ်ား ။
သႀကားႏွင့္ သႀကားပါဝင္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား အားလုံးကုိ လုံးဝ (လုံးဝ)ေရွာင္ရပါမည္။
သႀကား၊ ဂလူးကုိ ့စ္၊ ႀကံသကာ၊ ထန္းလ်က္၊ ယိုအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ခ်ဳိခ်ဥ္၊ ေခ်ာကလက္၊ အုိက္စ္ ကရင္၊ လမုန္ ့၊ ထုိးမုန္ ့၊ မလုိင္မုန္ ့ ၊ အေဖ်ာ္ယမကာ အမ်ဳိးမ်ဳိး ၊ စည္သြပ္အမ်ိဳးမ်ဳိး
*အုပ္စု ( ၂ ) ႀကဳက္သေလာက္ စားသုံးႏုိင္ေသာ အစားအစာမ်ား ။
ဤ အစားအေသာက္မ်ားကုိ မိမိႏွစ္သက္ပါက စိတ္တုိင္းက် စားသုံးႏုိင္သည့္အၿပင္ ဗုိက္ဝေအာင္လည္း စားႏုိင္ပါသည္ ။
(၁) စိမ္းစုိေသာ ဟင္းရြက္ အမ်ဳိးမ်ဳိး ။
ဗူးရြက္ ၊ ကန္စြန္းရြက္ ၊ မန္က်ည္းရြက္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ၊ ဆူးပုတ္ရြက္ ၊ ၿမင္းခြါရြက္ ၊ ေဂၚဖီထုပ္ ၊ ေဂၚဖီပြင့္ ၊ ပန္းမုံလာ ၊ ကုိက္လန္ရြက္ ၊ မုန္ညွင္းရြက္ မ်ား ။
(၂ ) မခ်ဳိေသာ အသီးအၿမစ္မ်ား ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သံပုရာသီး၊ ေရွာက္သီး၊ ဆီးၿဖဴသီး၊ မွ်စ္၊ မုန္လာဥၿဖဴ၊ ဗူးသီး၊ ေဂၚရခါးသီး၊ ခရမ္းသီး၊ ကင္းပုံသီး၊ ခဝဲသီ ၊ ရုံးပတီသီး၊ ေဂြးခ်ဳိသီး၊ သလဲသီး ။
( ၃ ) သား / ငါး မ်ား ။
ႀကက္ ၊ ဘဲ ၊ ဆိတ္ ၊ အမဲ ၊ ဝက္ ၊ ငါး ၊ ပုဇြန္ ၊ ႀကက္ဥ ၊ ငုံးဥ ။
( ၄ ) ေကာ္ဖီ / လက္ဖက္ရည္ ။
သႀကား ၊ ႏုိ ့ဆီ ၊ ႏုိ ့မွွဳန္ ့ မသုံးရ ။ ဆက္ကရင္ ႏွင့္ အၿခားအခ်ဳိတုမ်ား သုံးႏုိင္ပါသည္ ။ နုိ႔ကုိလည္း အသင့္အတင့္ သုံးႏုိင္ပါသည္ ။
*အုပ္စု ( ၃ ) သင့္တင့္ေသာ အတုိင္းအတာထိသာ စားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား ။
ဤအစားအေသာက္မ်ားသည္ ကစီဓါတ္အမ်ားဆုံး ပါရွိပါသည္ ။မိမိႏွင့္ သင့္ေတာ္ေသာ တစ္ေန ့အတြက္ ကစီဓါတ္ ယူနစ္ ပမာဏကုိ ဆရာဝန္ႏွင့္ တုိင္ပင္ရန္ လုိအပ္ပါသည္ ။ ( မိမိၿဖစ္ေနေသာ အေၿခအေနအလုံးစုံသိေသာၿမင္ေသာ ဆရာဝန္မ်ားကုိ ေၿပာႀကားၿခင္းၿဖင့္ အကုူအညီယူပါ )
(၁) ဆန္ႏွင့္ၿပဳလုပ္ေသာ အစားအစာမ်ား -
ထမင္း ၊ ဆန္ၿပဳတ္ ၊ မုန္ ့တီ ၊ မုန္ ့ဟင္းခါး ၊ ဆန္ေခါက္ဆြဲ ၊ ေကာက္ညွင္း ။
(၂ ) ဂ်ဳံ ႏွင့္ၿပဳ ့လုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ား -
ေခါက္ဆြဲ ၊ ေပါင္မုန္ ့ ၊ နံၿပား ၊ ဂ်ပါတီ ၊ ပူတီ ၊ ဘီစကစ္ ၊ အီႀကာေကြး ၊ ထပ္တရာ ၊ ပလာတာ ၊ စမူဆာ ၊ ေပါက္စီ ။
( ၃ ) ကစီဓါတ္မ်ားေသာ အသီးႏွင့္ဥမ်ား -
အားလူး ၊ ေရႊဖရုံ ၊ ကန္စြန္းဥ ၊ ပိန္းဥ ၊ ခါႀကက္ဥ ၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး ၊ နာနတ္သီး ၊ လိေမၼာ္သီး ၊ သရက္သီး ၊ဌက္ေပ်ာသီး ၊ ပိႏၷဲသီး ၊ မာလကာသီး ၊ ႀသဇာသီး ၊ ဒူးရင္သီး ၊ စိမ္းစားဥ ။
Mg Mandalay
သႀကားႏွင့္ သႀကားပါဝင္ေသာ အစားအေသာက္မ်ား အားလုံးကုိ လုံးဝ (လုံးဝ)ေရွာင္ရပါမည္။
သႀကား၊ ဂလူးကုိ ့စ္၊ ႀကံသကာ၊ ထန္းလ်က္၊ ယိုအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ခ်ဳိခ်ဥ္၊ ေခ်ာကလက္၊ အုိက္စ္ ကရင္၊ လမုန္ ့၊ ထုိးမုန္ ့၊ မလုိင္မုန္ ့ ၊ အေဖ်ာ္ယမကာ အမ်ဳိးမ်ဳိး ၊ စည္သြပ္အမ်ိဳးမ်ဳိး
*အုပ္စု ( ၂ ) ႀကဳက္သေလာက္ စားသုံးႏုိင္ေသာ အစားအစာမ်ား ။
ဤ အစားအေသာက္မ်ားကုိ မိမိႏွစ္သက္ပါက စိတ္တုိင္းက် စားသုံးႏုိင္သည့္အၿပင္ ဗုိက္ဝေအာင္လည္း စားႏုိင္ပါသည္ ။
(၁) စိမ္းစုိေသာ ဟင္းရြက္ အမ်ဳိးမ်ဳိး ။
ဗူးရြက္ ၊ ကန္စြန္းရြက္ ၊ မန္က်ည္းရြက္ ၊ ခ်ဥ္ေပါင္ရြက္ ၊ ဆူးပုတ္ရြက္ ၊ ၿမင္းခြါရြက္ ၊ ေဂၚဖီထုပ္ ၊ ေဂၚဖီပြင့္ ၊ ပန္းမုံလာ ၊ ကုိက္လန္ရြက္ ၊ မုန္ညွင္းရြက္ မ်ား ။
(၂ ) မခ်ဳိေသာ အသီးအၿမစ္မ်ား ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ သံပုရာသီး၊ ေရွာက္သီး၊ ဆီးၿဖဴသီး၊ မွ်စ္၊ မုန္လာဥၿဖဴ၊ ဗူးသီး၊ ေဂၚရခါးသီး၊ ခရမ္းသီး၊ ကင္းပုံသီး၊ ခဝဲသီ ၊ ရုံးပတီသီး၊ ေဂြးခ်ဳိသီး၊ သလဲသီး ။
( ၃ ) သား / ငါး မ်ား ။
ႀကက္ ၊ ဘဲ ၊ ဆိတ္ ၊ အမဲ ၊ ဝက္ ၊ ငါး ၊ ပုဇြန္ ၊ ႀကက္ဥ ၊ ငုံးဥ ။
( ၄ ) ေကာ္ဖီ / လက္ဖက္ရည္ ။
သႀကား ၊ ႏုိ ့ဆီ ၊ ႏုိ ့မွွဳန္ ့ မသုံးရ ။ ဆက္ကရင္ ႏွင့္ အၿခားအခ်ဳိတုမ်ား သုံးႏုိင္ပါသည္ ။ နုိ႔ကုိလည္း အသင့္အတင့္ သုံးႏုိင္ပါသည္ ။
*အုပ္စု ( ၃ ) သင့္တင့္ေသာ အတုိင္းအတာထိသာ စားသင့္ေသာ အစားအစာမ်ား ။
ဤအစားအေသာက္မ်ားသည္ ကစီဓါတ္အမ်ားဆုံး ပါရွိပါသည္ ။မိမိႏွင့္ သင့္ေတာ္ေသာ တစ္ေန ့အတြက္ ကစီဓါတ္ ယူနစ္ ပမာဏကုိ ဆရာဝန္ႏွင့္ တုိင္ပင္ရန္ လုိအပ္ပါသည္ ။ ( မိမိၿဖစ္ေနေသာ အေၿခအေနအလုံးစုံသိေသာၿမင္ေသာ ဆရာဝန္မ်ားကုိ ေၿပာႀကားၿခင္းၿဖင့္ အကုူအညီယူပါ )
(၁) ဆန္ႏွင့္ၿပဳလုပ္ေသာ အစားအစာမ်ား -
ထမင္း ၊ ဆန္ၿပဳတ္ ၊ မုန္ ့တီ ၊ မုန္ ့ဟင္းခါး ၊ ဆန္ေခါက္ဆြဲ ၊ ေကာက္ညွင္း ။
(၂ ) ဂ်ဳံ ႏွင့္ၿပဳ ့လုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ား -
ေခါက္ဆြဲ ၊ ေပါင္မုန္ ့ ၊ နံၿပား ၊ ဂ်ပါတီ ၊ ပူတီ ၊ ဘီစကစ္ ၊ အီႀကာေကြး ၊ ထပ္တရာ ၊ ပလာတာ ၊ စမူဆာ ၊ ေပါက္စီ ။
( ၃ ) ကစီဓါတ္မ်ားေသာ အသီးႏွင့္ဥမ်ား -
အားလူး ၊ ေရႊဖရုံ ၊ ကန္စြန္းဥ ၊ ပိန္းဥ ၊ ခါႀကက္ဥ ၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး ၊ နာနတ္သီး ၊ လိေမၼာ္သီး ၊ သရက္သီး ၊ဌက္ေပ်ာသီး ၊ ပိႏၷဲသီး ၊ မာလကာသီး ၊ ႀသဇာသီး ၊ ဒူးရင္သီး ၊ စိမ္းစားဥ ။
Mg Mandalay
(က်န္းမာေရးအတြက္ သိသင့္သည္မ်ားစုစည္းထားမႈမွ ျပန္လည္ကူးယူမွ်ေ၀ပါသည္။)
0 comments:
Post a Comment