“အစာစားၿပီးတိုင္းသာ သြားတိုက္မယ္ဆိုရင္ သြားရဲ႕ အေပၚယံ ေႂကြလႊာေတြ
ပါးၿပီး သြားက်ဥ္တာမ်ဳိးေတြ ျဖစ္ႏိုင္တယ္။ အဲဒီေလာက္အထိ သြားတိုက္ဖို႔
မလိုအပ္ဘူး” ဟု သြားႏွင့္ခံတြင္း အထူးကု ဆရာဝန္ ေဒါက္တာေက်ာ္သူဦးက
ေျပာသည္။ အခ်ဳိ႕သူမ်ားက အစားအစာ တစ္ခုစားၿပီးတိုင္း သြားတိုက္ေလ့ ရွိၾကၿပီး
တစ္ရက္လွ်င္ ၁၀ ႀကိမ္ခန္႔အထိ သြားတိုက္သည္ကုိပင္ ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း၊ ယင္းမွာ သြားက်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ ေက်ာ္သူဦးက ဆိုသည္။
ညအိပ္ရာမဝင္မီ သြားတိုက္ျခင္းမွာ အဓိက အေရးႀကီး
ညအိပ္ရာမဝင္မီ သြားတုိက္ျခင္းသည္ အဓိက အေရးႀကီးၿပီး ညအိပ္ရာဝင္
သြားတိုက္အိပ္ျခင္းသည္ တစ္ေနကုန္ စားႂကြင္း စားက်န္မ်ားမွအစ
မရွိႏုိင္ေတာ့ဘဲ သန္႔စင္သြားေစေသာေၾကာင့္ ညအိပ္ရာဝင္ခ်ိန္တြင္
သြားတုိက္ျခင္းသည္ ေကာင္းမြန္ေသာ အေလ့အထ ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
အစာစားၿပီးတုိင္း ပလုတ္က်င္းပါ
နံနက္ အိပ္ရာထခ်ိန္ႏွင့္ ညအိပ္ရာဝင္ခ်ိန္မ်ားတြင္ သြားတုိက္ျခင္းျဖင့္
လုံေလာက္ေသာ သြားက်န္းမာေရးႏွင့္ ခံတြင္းသန္႔ရွင္းမႈကို ရရွိေစႏုိင္ၿပီး
အစားအစာမ်ား စားၿပီးတုိင္း ပလုတ္က်င္းသည့္ အေလ့အက်င့္ကုိ
ျပဳလုပ္သင့္ေၾကာင္း၊ သြားတုိက္သည့္ အခါတြင္လည္း နည္းစနစ္ မွန္ကန္မႈသည္
အေရးပါေၾကာင္း သိရသည္။
အလြန္မာသည့္ သြားတိုက္တံကုိ မသံုးနဲ႔၊ ကန္႔လန္႔ျဖတ္ မတိုက္နဲ႔
“သြားတုိက္တံကုိ အသုံးျပဳတဲ့ အခါမွာလဲ သိပ္မာတဲ့ သြားတုိက္တံကို
အသုံးျပဳမယ္၊ သြားကို ကန္႔လန္႔ျဖတ္ တုိက္မယ္ဆုိရင္ သြားရဲ႕ အရင္းပုိင္းေတြက
ေႂကြလႊာေတြပါးၿပီးေတာ့ အပူေတြ အေအးေတြ ေသာက္တဲ့အခါမွာ မခံမရပ္ႏုိင္ေအာင္
က်ဥ္တာေတြ ျဖစ္ႏုိင္တယ္” ဟု သြားႏွင့္ခံတြင္း အထူးကု ဆရာဝန္ ေဒါက္တာ
ေက်ာ္သူဦးက ေျပာသည္။ ဖလို႐ိုက္ဓာတ္မ်ားလွ်င္လည္း မေကာင္း ဖလို႐ုိက္
ပါဝင္ေသာ သြားတုိက္ေဆးမ်ားသည္ သြားပုိးစားျခင္းကို ကာကြယ္ေပးေသာ္လည္း
ယင္းဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားသြားပါက သြားတြင္ အကြက္မ်ား ျဖစ္တတ္ေၾကာင္း၊
ယင္းေၾကာင့္ သြားတြင္ အျဖဴေျပာက္မ်ား ရွိသူမ်ား အေနျဖင့္ ဖလို႐ုိက္
ပါဝင္ေသာ သြားတုိက္ေဆးမ်ဳိးကို အသုံးမျပဳသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။ “ကေလးမ်ား
အတြက္ကေတာ့ ဖလုိ႐ုိက္ပါတဲ့ သြားတုိက္ေဆးကေတာ့ သြားပုိးစားျခင္းကို
ကာကြယ္ေပးတာေပါ့။ ဒါေပမဲ့ ဖလုိ႐ိုက္ပါတဲ့ သြားတုိက္ေဆးတုိင္းကေတာ့
ေကာင္းလား ဆုိရင္ေတာ့ တခ်ဳိ႕က်ေတာ့ ဖလို႐ုိးဆစ္လုိ႔ေခၚတဲ့ သြားမွာ
အျဖဴေျပာက္ေတြ ျဖစ္တယ္။ အဲဒီလုိလူမ်ဳိးေတြကေတာ့ ဖလုိ႐ုိက္မပါတဲ့
သြားတိုက္ေဆးမ်ဳိးေတြကိုပဲ တုိက္ေပးသင့္ပါတယ္” ဟု ေဒါက္တာ ေက်ာ္သူဦးက
ေျပာသည္။
သြားၾကားညပ္ရင္ ဘယ္လိုလုပ္သင့္သလဲ
သြားၾကားညပ္ပါက သြားၾကားထုိးတံ အသုံးျပဳျခင္းထက္ သြားၾကားထုိးသည့္ ႀကိဳး၊
သြားၾကားတုိက္သည့္ တံပြတ္တံေလးမ်ားကို အသုံးျပဳျခင္းက ပုိ၍ သင့္ေတာ္ေၾကာင္း
သိရသည္။ “သြားၾကားထုိးတံကို အသုံးျပဳရင္ သြားႏွစ္ေခ်ာင္းၾကားထဲမွာ ရွိတဲ့
သြားဖုံးေလးက နိမ့္သြားၿပီးေတာ့ အျမဲတမ္း စားလုိက္တဲ့ အစာေတြက
ေအာင္းေနတတ္တယ္။ အဲဒါေၾကာင့္ သြားၾကားထုိးတဲ့ႀကိဳးကို အသုံးျပဳသင့္တယ္။
အခုေနာက္ပုိင္းမွာဆုိရင္ေတာ့ သြားၾကားတုိက္တဲ့ သြားတုိက္တံေလးေတြပါ
ေပၚေနၿပီဆုိေတာ့ အဲဒါမ်ဳိးေတြလဲ အသုံးျပဳလုိ႔ရတယ္” ဟု ဆက္လက္ေျပာသည္။
ေျခာက္လတစ္ႀကိမ္ သြားက်န္းမာေရးကုိ စနစ္တက် စစ္ေဆးသင့္
သြားက်န္းမာေရးအတြက္ သြားဆရာဝန္မ်ားႏွင့္ အနည္းဆုံး ေျခာက္လတစ္ႀကိမ္
စနစ္တက် စစ္ေဆးသင့္ေၾကာင္း ေဒါက္တာ ေက်ာ္သူဦးက အသိေပး ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ခင္သက္မြန္
BY YANGON TIMES JOURNAL
(က်န္းမာေရးအတြက္သိသင့္သည္မ်ား စုစည္းထားမွဳမွ ျပန္လည္ကူးယူမွ်ေ၀ပါသည္။)
Home »
က်န္းမာေရး
» အစာစားၿပီးတိုင္း သြားတိုက္ပါက သြား၏ အေပၚယံ ေႂကြလႊာမ်ား ပါးၿပီး သြားက်ဥ္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ႏိုင္
အစာစားၿပီးတိုင္း သြားတိုက္ပါက သြား၏ အေပၚယံ ေႂကြလႊာမ်ား ပါးၿပီး သြားက်ဥ္ျခင္းမ်ား ျဖစ္ႏိုင္
Written By MyanmarChnnel@ on Friday, November 15, 2013 | 5:32 PM
Related Articles
If you enjoyed this article just click here, or subscribe to receive more great content just like it.
Labels:
က်န္းမာေရး
0 comments:
Post a Comment