ၾကက္ဟင္းခါးသီးဆိုသည့္အတိုင္း နာမည္ႏွင့္လိုက္ဖက္ေအာင္ သူ၏အရသာမွာ
အေတာ္အတန္ခါးတာကို စားဖူးသူတိုင္း သိၾကမွာပါ။ ၾကက္ဟင္းခါးပင္တို ့ဟာ
ေျခာက္ေသြ ့့စိုစြတ္ေသာရာသီဥတုကိုၾကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အေရွ ေ့တာင္
အာရွႏိုင္ငံ၏ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အျဖစ္
လူသိမ်ားပါတယ္္။ ေတာင္အေမရိကတိုက္တြင္လဲ ေတြ ့ရတတ္ပါတယ္္။ ၾကက္ဟင္းခါး ပင္၏
အလြန္ေသးငယ္ေသာ
ပင္စည္မ်ားက ႏြယ္ပင္ႏွာေမာင္းမ်ားျဖင့္တြားသြား၍
ေပါက္ေရာက္ရွင္သန္ၾကျပီး၊ ႏြယ္တက္ရန္ စင္ခံ၍စိုက္ပ်ိဳးေပးပါက၊
ေကာင္းစြာျဖစ္ထြန္း၏။ သဘာ၀အေလ်ာက္ အသီး၏အျပင္ဘက္တြင္ အဖုအထစ္မ်ားျဖင့္
ရုပ္ဆိုးသည္ ဟု ဆိုႏိုင္ပါသည္။ ထိုအဖုအထစ္မ်ား စိပ္လွ်င္အရသာမွာ ပိုခါး၍၊
အဖုအထစ္က်ဲပါက အခါးသက္သာပါသည္။ ေယဘုယ် အားျဖင့္
ၾကက္ဟင္းခါးသီးအမိ်ဳးအစား(၂)မ်ိ
ဳးရွိပါသည္။
(၁)၂၀-စင္တီမီတာထိရွည္လ်ားေသာ အရွည္သီးမ်ိဳးသည္ အစိမ္းေရာင္ ဖ်ာ့ကာ၊
အရသာမွာအခါးေလ်ာ့ပါသည္။ (၂) ေနာက္တစ္မ်ိဳးမွာ ၁၀-စင္တီမီတာ ခန္ ့သာရွည္ျပီး
အစိမ္းပုပ္ေရာင္ ျဖစ္ကာ ေအာက္ေျခတြင္ ဘဲဥပံုသ႑ာန္ရိွပါသည္။
ထိုအေသးမ်ိဳးသည္ အၾကီးမ်ိဳးထက္ အရသာ ပိုခါးပါသည္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးတို ့သည္
မွည့္သြားေသာအခါ ၀ါလိေမၼာ္ေရာင္ေျပာင္းသြားျပီး၊ အခါးဓာတ္လဲ ပိုလာပါတတ္လို ့
အသီးမမွည့္ခင္ အပင္မွခူးဆြတ္ေပးရပါမယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးထဲတြင္
အခြ်န္အတက္မ်ားျဖင့္ အတန္ငယ္မာေက်ာေသာ အျဖဴေရာင္ အေစ့မ်ားပါရွိပါတယ္။
ဘူးသီးေစ့ ႏွင့္ ခပ္ဆင္ဆင္တူပါသည္။ အသီးမွည့္သြားတဲ့အခါ၊ အထဲတြင္ရွိေသာ
အေစ့သည္ အနီေရာင္သို ့ ေျပာင္းသြားၾကပါတယ္။ အခါး ဓာတ္ေျပေပ်ာက္ေစရန္အတြက္
မခ်က္ျပဳတ္မီ လိုအပ္သည့္ပံုစံလွီးျဖတ္ျပီး၊ ဆားရည္ထဲတြင္ နာရီ၀က္ ခန္
့ၾကိဳတင္၍ စိမ္ေပးထားရပါမယ္။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ပုစြန္ျခာက္မႈန္ ့
ျဖင့္ေၾကာ္စားၾသသလို၊ ေျမပဲေထာင္းျဖင့္လည္း သက္သက္လြတ္
ေၾကာ္စားႏိုင္ပါသည္။ ၀က္သားႏုပ္ႏုပ္စင္းကာ ၾကက္ဟင္းခါးသီးအစာသြပ္အျဖစ္
ႏွပ္စား၍ေသာ္လည္းေကာင္း၊ ေရလုံျပဳတ္ (သို ့ မဟုတ္)မီးအံု၍ေသာ္လည္းေကာင္း
ငပိရည္အတို ့အျမံဳ ့အျဖစ္စားႏိုင္ပါတယ္။ ထိုအရသာခါးခါးေလးကဘဲ
ခံတြင္းျမိန္ေစပါတယ္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးႏွင့္က်န္းမာေရး။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးသည္ လူသားတို့အတြက္ သဘာ၀တရားကေပးအပ္ႏွင္းသည့္ ေဆးဘက္၀င္
အသီးျဖစ္ပါသည္။ ရိုးရာကုထံုး မ်ားတြင္ “ အမ်ိဳးသားတို
့အတြက္ေဆးေကာင္းတစ္လက္ ” ဟုလည္းအဆိုရွိေလ၏။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးထဲတြင္
ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ
အလြန္ နဲပါးေသာ္လဲဘဲ၊ တန္ဘိုးၾကီးမားတဲ့
့အာဟာရဓာတ္မ်ားေျမာက္မ်ားစြာပါရွိၾကပါတယ္။ လူသားတို ့အတြက္မရွိမျဖစ္
လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ႏွင့္သတၱဳဓာတ္မ်ားျဖစ္ၾကေသာ Vitamin A, B1, B2, B3,
Vitamin C, Iron, Calcium, Phosphorous, Copper, Potassium, Manganese တို
့စုေ၀းရာ အရင္းအျမစ္လဲျဖစ္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိတဲ့အ့ျပင္၊
Insulin ဓာတ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Polypeptide P ဓာတ္လဲ ပါရွိပါသည္။
ၾကက္ဟင္းခါးသီးထဲတြင္ပါရွိေသာ....
• Beta-Carotene သည္ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းတြင္ ပါရွိမႈထက္(၂)ဆ ပိုပါရွိ၏။
• Calcium သည္ ဟင္းႏုနယ္တြင္ ပါရွိမႈထက္ (၂)ဆ ပိုပါရွိ၏။
• Potassium သည္ ဌက္ေပ်ာသီးတြင္ ပါရွိမႈထက္ (၂)ဆ ပိုပါရွိ၏။
(၁) ေသြးကိုသန္ ့စင္ေစပါတယ္။ ေသြးအဆိပ္တက္၍ အသားမ်ားယားယံေသာအခါမ်ားတြင္
ၾကက္ဟင္းခါးသီးသတၱဳရည္ ႏွင့္ သံပုရာရည္တို ့ကို ဆတူေရာကာ
ေရဆာတိုင္းေသာက္သံုးေပးသင့္ပါတယ္္။
(၂) ကာလ၀မ္းေရာဂါျဖစ္ေသာအခါ၊
ၾကက္ဟင္းခါးပင္၏အရြက္ သတၱဳရည္ (၂)ဇြန္း၊ ၾကက္သြန္နီသတၱဳရည္(၂)ဇြန္း၊
သံပုရာရည္ (၁)ဇြန္း တို ့ေရာစပ္၍
ေရာဂါမေပ်ာက္မခ်င္းေသာက္သံုးေပးႏိုင္ပါတယ္္။
(၃) ၾကက္ဟင္းခါးသီးထဲတြင္
insulin ဓာတ္အျပည့္အ၀ပါရွိေသာေၾကာင့္ ေသြးႏွင့္ဆီးထဲရွိ ဂလူးကို ့စ္
ပမာဏကို ခ်ေပးပါတယ္္။ အခါးေၾကာက္ေသာ ေသြးခ်ိဳေရာဂါေ၀ဒနာရွင္မ်ားသည္
နံက္တိုင္း ၾကက္ဟင္းခါးသီးသတၱဳရည္ကို ပ်ားရည္ (သို ့မဟုတ္) မုန္လာဥနီ (သို
့မဟုတ္) ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္တို ့ျဖင့္ ေရာစပ္၍ ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါေ၀ဒနာသည္ မ်ားသည္ နံက္တိုင္း ၾကက္ဟင္းခါးသီး သတၱဳရည္ကို
ပန္းသီးစိမ္းေဖ်ာ္ရည္ျဖင့္ ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားစြာ
ရရွိေစမွာ အမွန္ပါ။
(၄) ၾကက္ဟင္းခါးသီးကိုမွန္မွန္စာေးပးျခင္းျဖင့္ ခြန္အားကိုတိုးပြားေစျပီး၊ သက္လံုကိုလဲေကာင္းေစပါတယ္္။
(၅) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထဲတြင္ပါရွိေသာ သဘာ၀ဓာတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္တို
့ေပါၾကြယ္၀စြာ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္္။
ရိုးရားပရေဆးမ်ားတြင္ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ၀မ္းႏႈတ္ေဆးအျဖစ္
ေဖာ္စပ္ေလ့ရွိၾကတာပါ။
(က်န္းမာေရးစာတုိမ်ား စုစည္းထားမွဳ မွ ျပန္လည္ကူးယူတင္ျပပါသည္။)
Home »
က်န္းမာေရး
» ၾကက္ဟင္းခါးသီးနဲ ့က်န္းမာေရး
ၾကက္ဟင္းခါးသီးနဲ ့က်န္းမာေရး
Written By MyanmarChnnel@ on Monday, October 28, 2013 | 8:28 PM
Related Articles
If you enjoyed this article just click here, or subscribe to receive more great content just like it.
Labels:
က်န္းမာေရး
0 comments:
Post a Comment