ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ႏွင့္ နဂါးေမာက္သီး
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနတဲ့ ကာလမွာ သစ္သီးေတြ စားတာဟာ မိခင္က်န္းမာေရး အတြက္သာမက ကေလးဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကိုပါ အကူအညီ ေပးပါတယ္။ အေရာင္စံုတဲ့ အသီးေတြစားရင္ အမ်ိဳးစံုတဲ့ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေရာင္အေသြးလည္းစံုၿပီး အာဟာရ ျဖစ္ေစတဲ့ နဂါးေမာက္သီးနဲ႔ ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္မိခင္ေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးက ဘယ္လို ဆက္စပ္ေနလဲဆိုတာ ေလ့လာၾကည့္ ရေအာင္။ နဂါးေမာက္သီးဟာ မြတ္ညက္ေနတဲ့ အသားနဲ႔ အစက္အေျပာက္ေလးေတြ ပါတဲ့ အသီးျဖစ္ၿပီး အရသာက ကီဝီသီး နဲ႔ ဆင္ပါတယ္။ အနီေရာင္ေဖ်ာ့ေဖ်ာ့ သို႔မဟုတ္ ပန္းေရာင္အျပင္ အျခား အေရာင္ေတြကလည္း တစ္မ်ိဳးစီ အာဟာရ ဓာတ္ေတြ ၾကြယ္ဝေနတဲ့အတြက္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေတြကို အမွ်င္ဓာတ္ေတြ အျပည့္အဝ ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။
၁။ ဗီတာမင္ဓာတ္
နဂါးေမာက္သီးမွာ အဓိကဗီတာမင္ အေနနဲ႔ ဗီတာမင္စီ နဲ႔ ဗီတာမင္ဘီအုပ္စု ပါဝင္ပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေရာ ကေလးမွာပါ က်န္းမာတဲ့ ကိုယ္ခံစြမ္း အား ရရွိဖို႔အတြက္ ဗီတာမင္စီဟာ အေရးပါ႐ံုသာမက သံဓာတ္ စုပ္ယူတဲ့ ေနရာမွာလည္း ကူညီေပးပါတယ္။
ဗီတာမင္ဘီကေတာ့ ကေလးႀကီးထြား ဖို႕အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ကို စုပ္ယူေပးၿပီး ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြကို ေလာင္ကြ်မ္းေစကာ စြမ္းအင္အျဖစ္ထုတ္ ေပးေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကေလးရဲ႕ အေရျပားနဲ႕ မ်က္လံုး စတင္ျဖစ္ေပၚလာ ဖို႕သာမက အစာေျခစနစ္ကိုလည္း အ ေထာက္အပံ့ ေပးပါတယ္။
ဗီတာမင္ေအလည္း အနည္းငယ္ပါဝင္ တာေၾကာင့္ သေႏၶသားရဲ႕ အ႐ိုးနဲ႔ သြား ေတြကို သန္မာေအာင္ျပဳလုပ္ေပးႏိုင္ပါ တယ္။
၂။ သတၲဳဓာတ္မ်ား
နဂါးေမာက္သီးဟာ သံဓာတ္ရရွိဖို႔ အတြက္အဓိက အရင္းအျမစ္ျဖစ္တာနဲ႔ အညီ အသီးရဲ႕၁၀ဝ ဂရမ္မွာ သံဓာတ္ ၁ မီလီဂရမ္နီးပါး ပါဝင္ပါတယ္။ သံဓာတ္ ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနတဲ့ ကာလအ တြင္းမွာ ေသြးပမာဏကို မ်ားေစတဲ့ အျပင္ ေသြးနီဥအတြက္ လိုအပ္တဲ့ ေဟမို ဂလိုဘင္ ျဖစ္ေပၚမႈကို အားေပးတာ ေၾကာင့္ လမေစ့ဘဲကေလးေမြးဖြားတာ၊ ေပါင္မျပည့္တဲ့ကေလး ေမြးတာေတြမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
သေႏၶသားရဲ႕ ဆဲလ္ေတြ ျဖစ္ေပၚရာမွာ အေရးႀကီးတဲ့ ေဖာလိတ္ကာဗိုဟိုက္ဒ ရိတ္ ( Folate Carbohydrate ) လည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါ႔အျပင္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္ေတြ ကေလးမေမြးခင္ စားေပး တာဟာ ေမြးလာတဲ့ကေလးရဲ႕အာ႐ံုေၾကာ ဆိုပါတယ္။
ေနာက္ၿပီး ကယ္လ္စီယမ္ပါဝင္တာဟာ ကေလးရဲ႕သြားေတြ၊ အ႐ိုးေတြကို ႀကီး ထြားဖို႔ အေရးပါၿပီး မဂၢနီဆီယမ္၊ ပို တက္စီယမ္နဲ႔ ဖိုက္တိုကယ္မီကယ္ ပါ ဝင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ခုခံအားစနစ္ ကို တက္ေစၿပီး ဖ်ားနာတာ မျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။
အႀကံျပဳခ်က္
နဂါးေမာက္သီးဟာ ကိုယ္ဝန္ ေဆာင္မိခင္အတြက္သာမက ကေလး အတြက္ပါ မ်ားစြာေသာ အာဟာရဓာတ္ ေတြပါဝင္တာေၾကာင့္ အေလ့အက်င့္ လုပ္ၿပီး စားသင့္ပါတယ္။ ဒီအတိုင္း အသီးကို ဇြန္းနဲ႕ခပ္ထုတ္ၿပီး စားရတာ ခံတြင္းမေတြ႕လွဘူးဆိုရင္ေတာ့ တျခား အက်ိဳးျပဳအသီးေတြျဖစ္တဲ့ နာနတ္သီး၊ သရက္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ ကီဝီသီး စတာ ေတြနဲ႔ အခ်ိဳရည္အနည္းငယ္ေရာကာ အသီးအသုပ္စံု ပံုစံမ်ိဳး စားေပးသင့္တယ္ လို႔ အႀကံျပဳလိုက္ရပါတယ္။
အိျဖဴ(ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
(ဆုေလးႏြယ္)
BY GOOD HEALTH
Home »
က်န္းမာေရး
» ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ႏွင့္ နဂါးေမာက္သီး
ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ႏွင့္ နဂါးေမာက္သီး
Written By MyanmarChnnel@ on Friday, October 11, 2013 | 5:54 AM
Related Articles
If you enjoyed this article just click here, or subscribe to receive more great content just like it.
Labels:
က်န္းမာေရး
0 comments:
Post a Comment